Husk din sunde fornuft

Boligsøgning på lejeboligmarkedet kan være en stressende affære og kan lede til at man til tider glemmer sin sunde fornuft i desperationen efter at få tag over hovedet.
Er du boligsøgende på vej ud på det pulserende boligmarked, så har Lejebolig.dk her samlet en række gode råd til dig, så du undgår de typiske faldgruber.

DOs

who

Undersøg, hvem der ejer boligen, du vil leje

Hvis der er tale om privat udlejning, så kræv at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer den bolig, du er ved at leje på tinglysning.dk. Få udlejer til at fremvise billedlegitimation i form af kørekort eller pas og få en kopi. Læg eventuelt mærke til, om der står andre navne på døren. Tjek også om navnet i opgangen, er det samme som navnet på døren.
inspect

Se altid boligen, før du accepterer en lejekontrakt eller overfører penge

Sørg altid for at få fremvist boligen, du skal leje, inden du underskriver en lejekontrakt eller overfører penge for depositum. Er det ikke muligt, bør du overveje en ekstra gang, om der er tale om et reelt lejemål og om der i øvrigt er forhold, du skal være betænkelig ved.
rent

Tjek huslejen

Vær opmærksom på, at der er regler for, hvor stor din husleje må være. Du kan altid rådføre dig om lejens størrelse hos huslejenævnet i den kommune du bor, ligesom de vil kunne rådgive dig omkring en eventuel huslejesag. Brug samtidig også din sunde fornuft og tænk dig om, hvis lejen virker for lav til at være sand.
written

Få alt på skrift

Sørg altid for at få alle aftaler på skrift. Mundtlige aftaler kan være svære at dokumentere ved eventuel uenighed med udlejer.
document

Dokumenter lejlighedens stand

Sørg altid for ved indflytning at dokumentere lejlighedens stand ved fotografering af lejemålet. Skulle der være fejl og mangler, skal du give udlejer skriftlig besked senest 14 dage efter, at du har overtaget lejemålet. Det kan være, at du må leve med fejlene, men få udlejer gjort opmærksom på det fra start, så du slipper for at skulle dække eventuelle udgifter til udbedring af disse ved din egen fraflytning.
sublease

Vær opmærksom ved fremleje

Lejer af almindelige lejemål til beboelse er beskyttet under lejeloven uanset, hvilke aftaler, der måtte være indgået skriftligt eller mundtligt mellem lejer og udlejer. Men hvis du er ved at fremleje en lejebolig eller andelsbolig, så spørg efter skriftlig tilladelse fra andelsboligforeningen eller den, der ejer ejendommen. Vær i øvrigt opmærksom på, at såfremt udlejer selv er lejer, bliver du fremlejetager, og så har du ikke samme beskyttelse under lejeloven som en almindelig lejer har.
lease

Tjek om fremviste lejlighed stemmer med lejekontrakt

Vær opmærksom på at lejekontrakten stemmer overens med boligen du får fremvist. Hvis udlejer viser en anden lejlighed frem end den, som du reelt skal lejes, så bør du være tilbageholdende med underskrivelse og overførelse af depositum.
tenant-inspect

Aftal indflyttersyn af lejligheden

Sørg ved indflytning for at foretage et indflyttersyn med udlejer, hvor boligens stand i fællesskab kan gennemgås. Du har fra overtagelsen 14 dage til skriftligt at gøre indsigelser over for eventuelle fejl og mangler ved boligen.
Tag billeder af lejemålet ved indflytning, da disse kan fungere som bevis på boligens stand på det givende tidspunkt. Få udlejer til at bekræfte tilstedeværelsen af fejl og mangler. Du kan eventuelt sende en e-mail med billederne til udlejer - husk at gemme e-mailen. Billederne kan påvise at eventuelle fejl eller mangler allerede var der på indflytningstidspunktet. Derved mindskes risikoen for at du som lejer hæfter for dem.

DON'Ts

never-cash

Betal aldrig kontant

Betal aldrig kontante beløb i forbindelse med fremvisning af et lejemål eller i forbindelse med indgåelse af en lejeaftale. Sørg i stedet for at pengene bliver indbetalt på en dansk bankkonto, så du altid kan bevise, at du har betalt eksempelvis depositum og forudbetalt husleje. Lad være med at indbetale noget, før du er sikker på, hvem udlejer er, og at forholdene omkring lejemålet er i orden.
foreign-bank

Betal aldrig til udenlandsk bank

Betal aldrig depositum eller husleje til en udenlandsk bank eller en udlejer du ikke har truffet. Undlad at betale beløb via online betalingstjenester hvor en transaktion ikke kan tilbageføres. Eksempelvis Western Union.
no-pressure

Lad dig ikke presse

Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under med det samme. Lad dig ikke presse.
Brug altid din sunde fornuft og lad dig aldrig presse ind i et lejeforhold. Forsøger udlejer at presse dig til en hurtig beslutning, eller lyder lejevilkårene for gode til at være sande, så er der formentlig noget galt.
not-critical

Vær ikke for kritisk i dine krav

Der er især en større efterspørgsel end udbud for lejeboliger i de større byer i august og september måned. Det anbefales derfor ikke at være for kritisk ift. boligens beliggenhed, stand osv. så man får tag over hovedet og derfra kan søge videre og finde den helt rette bolig. Det er derfor en balancegang, der går ud på at bruge sin sunde fornuft, men samtidig ikke at være for kritisk ift. hvad der er til rådighed.
under-table

Betal aldrig penge under bordet

Betal aldrig penge under bordet da det er ulovligt. Juridisk har du ingen mulighed for at få beløbene retur.
max-deposit

Betal ikke for meget i depositum

Hold øje med depositummets størrelse.
Huslejen eksklusiv forbrug gange 3 er hvad udlejer maksimalt må kræve i depositum.
Huslejen inklusiv forbrug gange 3 er hvad udlejer maksimalt på kræve i forudbetalt husleje.
foreign-speaking

Vær på vagt for ikke-dansk talende udlejere

Vær ekstra opmærksom, hvis udlejer ikke taler dansk eller befinder sig i udlandet, da der kan være tale om en svindler, der forsøger at franarre dig penge for depositum eller lignende.

Din tryghed

Lejebolig.dk har blokeret 12 annoncer den seneste måned.
Vi har to systemer der minimerer risikoen for at du som boligsøgende udsættes for falske udlejere. Dels en automatisk analyse af alle annoncer, og derudover gennemgås alle annoncer manuelt af en medarbejder, inden de lægges online.
I dag kan vi sige, at vi finder så godt som alle falske udlejere og får dem blokeret. Da du ser boligen og møder udlejer, kan du selv hjælpe til med at afsløre snyd. Husk altid at bruge din sunde fornuft.
Har du andre råd, du mener, vi bør tage med, er du altid velkommen til at skrive til os på sundfornuft@lejebolig.dk