Sådan undgår du at blive snydt, når du kigger på lejebolig

Højsæsonen for underskrifter på lejekontrakter er lige om hjørnet, men det er der desværre også nogen, som vælger at udnytte. Her kommer derfor nogle gode råd til en sikker boligjagt, så du ikke ender med at blive snydt.

Tiden nærmer sig august og september, og det betyder travlhed på lejeboligmarkedet, fordi mange starter på ny uddannelse. Og det betyder også, at efterspørgslen på en lejebolig langt overstiger udbuddet.

En opgørelse af efterspørgslen på lejeboliger i 2013 og 2014, foretaget af Lejebolig.dk, viser en gennemsnitlig stigning i boligsøgende på godt 25 procent, når man ser på gennemsnittet af juni og juli og sammenligner det med august.

Det kan få mange boligsøgende til at føle, at de er nødt til at skrive under på en lejekontrakt her og nu, hvis de skal være sikker på tag over hovedet inden studiestart. Men iverren efter at få fat i drømmeboligen, kan ende i et sandt mareridt, både før og efter kontrakten er underskrevet, hvis man ikke tænker sig om.

-En vigtig regel er, at man aldrig skal skrive under på en kontrakt og indbetale et depositum, hvis man ikke har set lejligheden først. Du kan risikere, at det er fusk, og at lejligheden slet ikke eksisterer eller i forvejen er udlejet, forklarer direktør for Lejebolig.dk Michael Eggert.

-Hvis en udlejer kræver et beløb til gengæld for at se lejligheden, så bør alle alarmklokker også ringe. Det skal man med det samme afslå, og det samme gælder, hvis der bliver bedt om penge under bordet. Det er ulovligt, og du har ingen juridisk mulighed for at få pengene retur, siger han.

Michael Eggert understreger, at man som boligsøgende altid skal bruge sin sunde fornuft, og lyder et tilbud for godt til at være sandt, så er det nok heller ikke sandt.

-Undersøg huslejepriser i det område, hvor du søger bolig. Søger du eksempelvis i Indre By hvor huslejepriserne generelt er meget høje, og finder en to-værelses lejelighed, der prismæssigt ligger langt under gennemsnittet, så er der med stor sandsynlighed ugler i mosen, forklarer han.

Få grove sager
Hos Lejernes Landsorganisation, der varetager lejernes interesser, opfodrer man også boligsøgende til at være ekstra opmærksomme på boligsnyd.

-Det et heldigvis kun meget sjældent, at vi oplever lejere, som har været udsat for de helt grove svindelsager. Her er det typisk svindlere, der udgiver sig for at være udlejere, selvom de ingen lejligheder har at udleje og på den måde forsøger at franarre penge fra boligsøgende, fortæller Jesper Larsen, der er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation.

Han forklarer, at det i de fleste sager om boligsnyd drejer sig om udlejere, der sætter huslejen for højt. I den forbindelse har man mulighed for at indgive en klage til huslejenævnet i ens kommune for at få huslejen sat ned.

-Gør man det inden for et år, får man tilbagebetalt det, som man har betalt for meget. Er der gået mere end et år mister man muligheden for tilbagebetaling og kan kun få nedsat huslejen fremadrettet, siger Jesper Larsen.

Opmærksomme på svindlere
Hos Lejebolig.dk er man meget opmærksomme på potentielle svindlere, og samtlige boligannoncer bliver, inden de lægges online, grundigt kigget efter i sømmene. Dels i form af en automatisk analyse af alle annoncer, og derudover gennemgås alle annoncer manuelt af en medarbejder.

-Svindel er noget vi tager ekstremt alvorligt, og vi anvender mange forskellige sikkerhedsparameter, når vi validerer en boligannonce. Det kan blandt andet være IP¬adressen, og hvis den ikke er dansk, er vi ekstra opmærksomme på mulig svindel fra udlandet, siger Michael Eggert og forstætter:

-Andre indikatorer kan være en dårligt oversat annonceteksten med masser af fejl, eller at huslejen er sat for lavt i forhold til boligens størrelse i et givne område. I dag kan vi sige, at vi så godt som finder alle falske udlejere og får dem blokeret, siger han.

Faktaboks
10 gode råd til de boligsøgende. Kilde Lejebolig.dk

• Sørg altid for at få alle aftaler på skrift. Mundtlige aftaler kan være svære at dokumentere ved eventuel uenighed med udlejer.

• Undersøg, hvem der ejer boligen, du vil leje. Hvis der er tale om privat udlejning, så kræv at se dokumentation for ejerskabet.

• Se altid boligen, før du accepterer en lejekontrakt eller overfører penge. Sørg altid for at få fremvist boligen, du skal leje, inden du underskriver en lejekontrakt eller overfører penge for depositum.

• Tjek huslejen. Vær opmærksom på, at der er regler for, hvor stor din husleje må være. Du kan altid rådføre dig om lejens størrelse hos huslejenævnet i den kommune du bor i.

• Dokumenter lejlighedens stand. Sørg altid for ved indflytning at dokumentere lejlighedens stand ved fotografering af lejemålet. Skulle der være fejl og mangler, skal du give udlejer skriftlig besked senest 14 dage efter, at du har overtaget lejemålet.

• Tjek om fremviste lejlighed stemmer med lejekontrakt. Vær opmærksom på at lejekontrakten stemmer overens med boligen du får fremvist. Hvis udlejer viser en anden lejlighed frem end den, som du reelt skal lejes, så bør du være tilbageholdende med underskrivelse og overførelse af depositum.

• Betal aldrig kontante beløb i forbindelse med fremvisning af et lejemål eller i forbindelse med indgåelse af en lejeaftale. Sørg i stedet for at pengene bliver indbetalt på en dansk bankkonto, så du altid kan bevise, at du har betalt eksempelvis depositum og forudbetalt husleje.

• Betal aldrig depositum eller husleje til en udenlandsk bank eller en udlejer du ikke har truffet.

• Lad dig ikke presse. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under med det samme.

• Betal aldrig penge under bordet da det er ulovligt. Juridisk har du ingen mulighed for at få beløbene retur.


For ydereligere kontakt og information:

Direktør for Lejebolig.dk Michael Eggert 27112750 michael@bolig.dk