Sådan tjekker du, om huslejen er for høj

Det kan være noget af en jungle at finde ud af, om man betaler for meget i husleje. Her kan du læse, hvordan du kan tjekke, om din husleje er for høj.

Boligjagten er for alvor gået ind for de mange kommende studerende, der lige nu kæmper for at finde en studiebolig. Og som lejeboligmarkedet ser ude på nuværende tidspunkt i de store universitetsbyer, skal de unge ikke kun være udstyret med en god portion tålmodighed men også med en solid økonomi.

Det viser en opgørelse foretaget af Lejebolig.dk, der er et Danmarks største onlineportaler for lejeboliger.

-Lejeboligmarkedet har de senere par år været voldsomt under pres og er det stadigt, hvilket er med til at priserne på lejeboliger ryger i vejret. Værst er det i Indre København, hvor den gennemsnitlige husleje for en to-værelses lejlighed steg med 1.293 kroner fra 2013 til 2014, så den i gennemsnit kostede 11.437 kroner i 2014, siger Michael Eggert, direktør for Lejebolig.dk.

I Aarhus var der i samme periode også prisstigninger på en to-værelses lejlighed, dog ikke i samme grad som i København.

-Her kostede en to-værelses lejlighed i 2014 i gennemsnit 9.400 kroner i husleje, hvilket er en stigning på 491 kroner fra 2013 til 2014, siger Michael Eggert.

Det kan betale sig at klage over huslejen

Michael Eggert forklarer at samme tendens med stigende huslejepriser også er gældende i år, hvor tallene for de syv første måneder af 2015 viser, at en to-værelses lejlighed nu i gennemsnit koster 12.287 kroner i Indre København.

Og synes man, at en husleje på over 12.000 kroner er lige i overkantet, kan man som lejer klage til huslejenævnet i sin kommune i håb om at få huslejen sat ned. Vel at mærke hvis boligen er opført før 1991, det forklarer Jesper Larsen, der er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, LLO.

-Der skelnes mellem om boligen er opført før eller efter 1991, når det kommer til huslejenedsættelse. Er den opført efter 1991, er boligen ikke underlagt nogen former for boligregulering, hvilket betyder, at der er fri leje. Det man skriver under på i kontrakten er den husleje, man skal betale, og det er meget svært at klage over huslejen her, siger Jesper Larsen.

Er boligen til gengæld opført før 1991, er boligreguleringsloven gældende, og man kan derfor klage over huslejens størrelse. Og her skelnes mellem om boligen er moderniseret eller ej.

-I boliger der har gennemgået en gennemgribende modernisering i form at nyt badeværelse, nyt køkken eller termovinduer må udlejer kræve mellem 1.100-1.200 kroner pr. kvadratmeter om året. Men er den ikke moderniserer må udlejer kun kræve mellem 550-650 kroner pr. kvadratmeter om året, forklarer han.

Underskrift på kontrakten først

Huslejeprisen bliver normalt regnet ud i kroner pr. kvadratmeter pr. år. Det betyder, at jo større lejligheden er, desto mere må udlejer kræve i husleje.

Og ønsker man at få vurderet huslejens størrelse, er det ikke muligt, før man har underskrevet kontrakten og stå som lejer af boligen.

-Det er kun huslejenævnet der kan afgøre, om en husleje er for høj eller ej, og her skal man står som lejer på kontrakten, før man kan indgive en sag. Samtidig skal man også huske, at klager man inden, der er gået 12 måneder og får medhold, får man også tilbagebetalt det, som man har betalt for meget. Men gør man det først efter et år, får man kun sat lejen ned fremadrettet, siger Jesper Larsen.

Han fortæller, at man i LLO oplever, at deres medlemmer, som klager over for høj husleje, får får medhold i 80 procent af sagerne. Og det tager typisk huslejenævnet et par måneder at afgøre, om du betaler for meget i leje.


Faktaboks
9 gode råd til de boligsøgende. Kilde Lejebolig.dk

• Sørg altid for at få alle aftaler på skrift. Mundtlige aftaler kan være svære at dokumentere ved eventuel uenighed med udlejer.

• Undersøg, hvem der ejer boligen, du vil leje. Hvis der er tale om privat udlejning, så kræv at se dokumentation for ejerskabet.

• Se altid boligen, før du accepterer en lejekontrakt eller overfører penge. Sørg altid for at få fremvist boligen, du skal leje, inden du underskriver en lejekontrakt eller overfører penge for depositum.

• Dokumenter lejlighedens stand. Sørg altid for ved indflytning at dokumentere lejlighedens stand ved fotografering af lejemålet. Skulle der være fejl og mangler, skal du give udlejer skriftlig besked senest 14 dage efter, at du har overtaget lejemålet.

• Tjek om fremviste lejlighed stemmer med lejekontrakt. Vær opmærksom på at lejekontrakten stemmer overens med boligen du får fremvist. Hvis udlejer viser en anden lejlighed frem end den, som du reelt skal lejes, så bør du være tilbageholdende med underskrivelse og overførelse af depositum.

• Betal aldrig kontante beløb i forbindelse med fremvisning af et lejemål eller i forbindelse med indgåelse af en lejeaftale. Sørg i stedet for at pengene bliver indbetalt på en dansk bankkonto, så du altid kan bevise, at du har betalt eksempelvis depositum og forudbetalt husleje.

• Betal aldrig depositum eller husleje til en udenlandsk bank eller en udlejer du ikke har truffet.

• Lad dig ikke presse. Vær på vagt, hvis udlejer vil have dig til at skrive under med det samme.

• Betal aldrig penge under bordet da det er ulovligt. Juridisk har du ingen mulighed for at få beløbene retur.


For ydereligere kontakt og information:

Direktør for Lejebolig.dk Michael Eggert 27112750 michael@bolig.dk