Lejeboligmarkedet under pres i udkantskommuner

Det er blevet langt sværere at udleje boliger i visse udkantskommuner, og det giver store udfordringer for er en af Danmarks største bygge- og boligadministrationer af almene boliger.

Mens lejeboligmarkedet er brandvarmt i de fire store universitetsbyer samt by- og mellemkommunerne, er det nogle steder iskoldt i visse kommuner i de yderste dele af Danmark.

Det viser en opgørelse af den gennemsnitlige liggetid for lejeboliger i 2014 i de 10 værst ramte udkantskommuner i landet foretaget af Lejebolig.dk.

Med en gennemsnitlig liggetid for lejeboliger på 113 dage topper Morsø Kommune i Region Nordjylland listen over de ti hårdest ramte udkantskommuner. Til sammenligning er det 77 procent højere end hele Region Nordjylland, hvor liggetiden i snit er på 64 dage.

-Vi kan se, at lejeboligmarkedet i disse år visse steder lider under den tiltagende fraflytning fra yderkommunerne. Fra 2013 til 2014 er den gennemsnitlige liggetid i otte af de 10 underøgte udkantskommuner steget med alt fra to procent til 37 procent, siger Michael Eggert, direktør for Lejebolig.dk.

I Tønder Kommune, der har anden højeste liggetid, er der eksempelvis sket en stigning på 21 procent fra 2013 til 2014, så det nu tager 105 dage i snit, før en lejebolig er udlejet. Og øst for Storebælt skal man som udlejer i Lolland Kommune i gennemsnit regne med, at der går 98 dage, før man har fundet en lejer, hvilket er en stigning på to procent i forhold til året før.

Det er blevet sværere at leje ud

Ifølge Danmarks Statistik forventes der et fald i befolkningstallet i 35 kommuner i løbet af de næste ti år. Størst fald i folketallet frem mod 2025 forventes for Læsø med 12 procent, Lolland med 10 procent og Bornholm med ni procent.

Hos Ejendomsforeningen Danmark fortæller administrerende direktør Torben Kristensen, at flere af deres medlemmer kan mærke, at det er blevet svære at leje boliger ud i udkantsområderne på grund af tilflytningen til de større byer.

I Domea.dk, der er en af Danmarks største bygge- og boligadministrationer af almene boliger, der dækker 78 af landets 98 kommuner, oplever man også vanskeligheder med udlejningen mange steder i landets yderområder. Det fortæller Lene Hadbjerg Sørensen, Kundeservicechef med ansvar for udlejningen hos Domea.
-Vi ser en migration fra yderområderne i Danmark, og det er en specielt situation, der udfordrer vores udlejning flere steder i yderområderne, siger Lene Hadbjerg Sørensen.

Ifølge hende har udfordringerne mange årsager. Blandt andet søger mange boligsøgende mod rådhusbyerne i de ”nye” sammenlagte kommuner. Besparelser i mange små lokalsamfund, hvor skoler og busser nedlægges bidrager også til tendensen.

-Det er specielt i den nordlige og sydlige del af Jylland samt i og omkring Lolland, at vi har de største udfordringer, og hvor vi ser stigning i liggetiden. Det kan betyde reduktion i mængden af lejeboliger i visse områder, hvilket vi blandt andet er i gang med i Gedser lige nu, siger Lene Hadbjerg Sørensen og fortsætter:

-De fleste steder kan vi heldigvis løse boligudfordringerne ved at lave gennemgribende renoveringer, så boligerne er tidssvarende og i højere grad imødekommer lejernes behov. Vi tænker samtidig også mere i markedsføring af boliger i yderkommunerne, end vi har gjort tidligere, så folk får øjnene op for, hvad vi kan tilbyde, siger hun.


For ydereligere kontakt og information:

Direktør for Lejebolig.dk Michael Eggert 27112750 michael@bolig.dk