Flere sager om unge lejeres rettigheder i bofællesskaber

Et presset boligmarked får i stigende grad unge til at flytte sammen. Det betyder en stigning i en helt ny type sager om lejeres rettigheder.

Bofællesskaber, i stil med dem man så i 1960’erne, bliver en mere udbredt boligform på det danske lejeboligmarked.

Men hvor det dengang var en trend at bo i bofællesskaber, er det i dag for mange unge den eneste måde at få foden inden for i en lejlighed og komme væk hjemmefra.

-I takt med at boligpriserne det sidste års tid er steget, oplever vi på Lejebolig.dk en øget interesse i at huslejen deles med andre, siger Michael Eggert, direktør for Lejebolig.dk.

-Hos os er interessen for deleboliger steget med over 50 procent på blot et år fra 2013 til 2014, når man ser på antal visninger. Og den tendens, forventer vi, vil fortsætte i 2015, siger han.

Michael Eggert understreger dog, at det er for tidligt at sige noget om, hvor stor stigningen forventes at være fra 2014 til 2015, men at den generelle interesse for deleboliger ligger højt i januar.

Samme tendens oplever man også hos boligsitet Findroommate.dk, der er specialiseret i at hjælpe boligsøgende, som gerne vil dele huslejen med andre.

-Når vi sammenligner tal fra 2013 til 2014, kan vi se en betydelig vækst i oprettelser på godt 45 procent. Og det er specielt de unge, vi ser hos os, siger administrerende direktør for Findroommate.dk, Kristian Matthes.

Anbefaler at alle står på lejekontrakten

I Lejernes Landsorganisation oplever man også, at et flere unge flytter i bofællesskaber på grund af de høje boligpriser.

Det øgede antal unge, der vælger at flytte sammen, betyder, at Lejernes Landsorganisation oftere oplever en helt ny type lejekonflikt i forhold til lejeres rettigheder i bofællesskaber. Det fortæller Jesper Larsen, der er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation.

-Mange unge tror, at det er nok, at kun en af dem står på lejekontrakten. Men det er i praksis kun den, der står på lejekontrakten, som juridisk hæfter for eventuelle skader eller ved istandsættelse ved fraflytning, siger Jesper Larsen.

Han anbefaler derfor, så vidt det er muligt, at alle bofæller står på lejekontrakten. På den måde har alle lige stor indflydelse, og det giver en bedre sikkerhed for alle lejere.

-I den forbindelse er det også vigtigt at få aftalt ved lejekontraktens indgåelse, at man kan blive frigjort fra kontrakten. Som udgangspunkt er det nemlig meget svært at blive frigjort fra en lejekontrakt, hvis ikke det er aftalt på forhånd, påpeger Jesper Larsen.

Han forklarer, at man som tidligere beboer for eksempel et år efter fraflytning stadig kan hæfte for blandt andet istandsættelse, hvis man ikke er blevet frigjort fra lejekontakten.

Hos Lejebolig.dk er man enig i LLO's anbefalinger, og Michael Eggert opfordrer lejerne til at mødes og få talt alt igennem inden lejekontrakten skrives under.

-Det er vigtigt, at man sammen får gennemgået kontrakten grundigt, og at alle bliver enige om vilkårene på forhånd. På den måde sikrer man et sundt og stabilt udgangspunkt for et bofællesskab, siger han.

Fire gode råd hvis du overvejer bofællesskab

• Vær ikke den eneste, der står på lejekontrakten. Sørg for at alle lejere i lejemålet skriver under. På den måde er alle forpligtiget overfor hinanden.
• Husk at få lavet en aftale om frigørelse fra lejekontrakten inden der skrives under.
• Sæt jer sammen og læs lejekontrakten igennem inden I skriver under.
• Diskuter på hvilke vilkår I vil bo sammen. Det skaber et sundt og stabilt udgangspunkt for et bofællesskab


For ydereligere kontakt og information:

Direktør for Lejebolig.dk Michael Eggert 27112750 michael@bolig.dk

Administrerende direktør for Findroommate.dk Kristian Matthes 26802135 kristian@findroommate.dk